Categories
НР

Ансамбл „Македонија“ & Продукција „Аристон“ – „Овчеполско оро“ @ Порта „Македонија“

Во четврток, на 17 јуни 2021, во Порта „Македонија“ ќе се одржи промоција на краткиот документарен филм „Овчеполско оро“. Видео записот е снимен со цел да се зачува споменот за народните ора и народните носии од Овчеполскиот регион. Претставувањето и прикажувањето на соработката на Ансамбл „Македонија“ и Продукција „Аристон“ ќе започне од 18:00ч во Порта […]

Categories
English Видео

Mystical symbols in Macedonian churches (video)

The All Seeing Eye, symbols of Sun & Moon & more:  

Categories
English

Graham Hancock – Magicians of the Gods, Dating with stars – Kanda geoglyph in Ovche Pole

Graham Hancock – Magicians of the Gods, Dating with stars – Kanda geoglyph in Ovche Pole Excerpt from the book “Magicians of the Gods” by Graham Hancock about the scientific research at Kanda geoglyph in Ovche Pole, Republic of Macedonia.

Categories
НР

Стари разгледници од Свети Николе, Република Македонија

Old postcards from Sveti Nikole, Republic of Macedonia

Categories
НР

Водич за (аван)туристи во Овче Поле: Општина Свети Николе (прв дел)

Поздрав до сите поранешни, сегашни и идни посетители на Овчеполието. Ви благодариме за вниманието и заинтересираноста. Со почит, www.OVCEPOLE.mk & Продукција АРИСТОН Водич за (аван)туристи во Овче Поле: Локации во Општина Свети Николе (прв дел) текст & видео Град Свети Николе Градот Свети Николе претставува централна и главна населба на Овчеполието, културен и економски центар […]

Categories
НР

Гостување во „Срдачно наши“ кај Домагој Николиќ

 

Categories
НР

Старите народни верувања и обичаи за Велик Ден од Македонија

„Задале се два облака, грмат, грмат, дури зборат!“ Подготовките за Велигденските празници кај Македонскиот народ започнувале и започнуваат уште пред Велигденскиот пост. На „чист понеделник“ не се работело „за од глувци“, за глувците да не правеле пакос по куќите, амбарите и шталите.  Народните верувања дека „ластовиците идат од арапска земја на празнико на четириесе мученици“, […]

Categories
НР

Стара Велигденска песна од Овче Поле

Стара Велигденска песна од Овче Поле, снимена и запишана во 1979 година.

Categories
Видео

Нови документарни филмови за Кратовско – Злетовската област (видео)

Кратовско – Злетовската област е регион во Македонија кој изобилува со културно наследство и природни ресурси. Во овие предели патниците – намерници и туристите доаѓале, доаѓаат и ќе доаѓаат. По претставувањето на книгата „Зборник за Кратово – книга прва“ и започнувањето на подготовките за изданието „Зборник за Лесново и Злетово“, овие краишта на Македонија почнуваат […]

Categories
НР

„Свети-Николе главное поселение Овчепольской котловины“ прва книга за Свети Николе на руски јазик (видео)

Говор на м-р Никола Ристевски на „Масленица 2021“ во Меѓународен Славјански Универзитет по повод претставувањето на првата книга за Свети Николе на руски јазик – „Свети-Николе – главное поселение Овчепольской котловины“, интегрален текст. Здраво живо, почитувани гости. Ви благодариме за укажаното внимание и одделеното време за присуство на овогодинешното празнување на Масленица во Меѓународниот Славјански […]