Categories
НР

Што сработивме во 2021ва | Продукција АРИСТОН & OVCEPOLE.MK

Продукција АРИСТОН | Отчет 2021 Кратки документарни филмови Градиштето кај селото Кнежје Ѓуриште Овчеполскиот геоглиф Овче Поле Народниот музеј во Свети Николе „Градот на златото, рударството и алхемијата“ „Туј сам се окучил, туј сам се научил“ Геолошки резерват Куклица Кратово „Нешто ќе те прашам бабо“ Соработка со Ансамбл Македонија Промоција на „Овчеполско оро“ Ревија на […]

Categories
НР

Многу стари фрески и икони од црквите во Општина Свети Николе

Во чест на денешниот празник, споделувам фотографии од неколку цркви во Општина Свети Николе.

Categories
НР

Македонски верувања за Бадник и Божик од 19 век

Извадок од книгата БАБИНИ ДЕВЕТИНИ. Записи од Миладиновци, Спространов, Цепенков, Ецов, Читкушев…собрал, уредил и објавил – Никола Ристевски. Повеќе за книгата – клик

Categories
НР

Туристичкиот потенцијал на Општина Свети Николе

ТУРИСТИЧКИОТ ПОТЕНЦИЈАЛ НА ОПШТИНА СВЕТИ НИКОЛЕ Општина Свети Николе располага со потенцијал за следните видови туризам – селски, односно рурален туризам, рекреативен туризам, културен туризам, екотуризам, здравствен туризам, археолошки туризам, агротуризам, еколошки туризам, чијшто развој може да допринесе до иден одржлив туризам. Намалувањето на бројот на населението во последните децении, причинето поради сѐ почестите иселувања, […]

Categories
Видео НР

Книгите и документарните филмови за културното наследство и природните ресурси на Овче Поле

Овчеполието е регион кој е еден од најсниманите во историјата на македонската кинематографија. Многу сцени од долгометражни и кратки филмови, документарни филмови, музички спотови, серии и промотивни видеа биле снимани во околината на Овче Поле. Во централната населба на Овчеполската Котлина – гратчето Свети Николе на крајот од минатиот век имаше успешен период на создавање […]

Categories
Видео

Краток документарен филм за Кратово на Продукција Аристон

КРАТОВО краток документарен филм на Продукција Аристон Kratovo short documentary film by Ariston Production Камера и дрон: Дуле Јанев Музика: Боро Стојановски Наратор: Катерина Јордановска Сценарио и монтажа: Никола Ристевски Благодарност до: Домагој Николиќ, Стевче Доневски и Лиде Стојановска за одличната соработка и размената на информации Етно-куќа „Шанчева“ за логистичката поддршка Ресторан „Александрија“ за можноста […]

Categories
Видео НР

Кратово – градот на златото, рударството, алхемијата, кнезовите, кулите, мостовите и легендите

КРАТОВО м-р Никола Ристевски Македонија е земја која изобилува со природни ресурси и културно наследство. Скоро секој град во државата се наоѓа на локација каде што населба постоела и претходно, најчесто дури и пред нашата ера. Во североисточниот дел на Македонија се наоѓа Кратово, град кој е најголем нем сведок на културното наследство во нашата […]

Categories
НР

„Добродошле китени сватови“ една поинаква приказна на Ансамбл Македонија

„Добродошле китени сватови“ е песна која претставува заштитен симбол на Ансамбл Македонија. Во соработка со Продукција Аристон & Prosperim Films, ансамблот работи на видео запис за песната. Видеото се снимаше во центарот на Скопје и е во процес на пост-продукција. Сценарио: проф. д-р Владимир Јаневски Камера: Дуле Јанев и Миодраг Константинов Звук: Боро Стојановски Техничка […]

Categories
НР

Промоција на „Овчеполско оро“ – Ансамбл „Македонија“ и Продукција „Аристон“ @ „Порта Македонија“

Во „Порта Македонија“ во центарот на Скопје на 17 јуни се одржа промоција на соработката помеѓу Ансамбл „Македонија“ и Продукција „Аристон“. Гостите кои беа во ограничен број поради сè уште активните протоколи имаа прилика да присуствуваат на проекција на краткиот документарен филм „Овчеполско оро“. На настанот беа прикажани и работни фотографии од снимањето во дворот […]

Categories
НР

За Овчеполските работи