Categories
НР

Светиниколскиот затвор пред еден век – од „Белиот терор“

За случувањата во Свети Николе пред еден век дознаваме многу полезни информации од двотомното издание „Белиот терор во југоисточна Македонија“ од Димитар Галев. Мал извадок за случувањата во Светиниколскиот затвор пред еден век:

…зошто уапсените во Светиниколскиот затвор, меѓу кои имало и такви кои од раните на телата не можеле да се помрднат од земјата, умирале со зборовите „за слободна и независна Македонија“…